Technologie přípravy pokrmu
Příspěvky
Vepřové vnitřnosti (droby)
Vepřové vnitřnosti (droby)
-
játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina, krev,
-
mají velkou výživnou hodnotu - cenné vitamíny a minerální látky
Uzené vepřové maso
Uzené vepřové maso
-
uzena kýta, plec, pečeně, bůček, krkovička
-
uvaříme a ještě teple vykostíme
Tepla šunka
-
plátek šunky - prohřejeme na sádle, při podávaní mastíme máslem
Hodina ze dne 28.2.2017
Úprava pečením
Vepřové maso pečené
-
vepřová pečeně, plecko, bůček, krkovička, sůl, kmín (šťáva)
Selská pečeně
-
sůl, česnek, cibule, kmín
Moravský vrabec
-
150 g na porci, 1 díl bůčku, 1 díl plece, sůl, kmín, česnek, cibule (šťáva)
Hodina ze dne 21.2.2017
Maďarsky vepřový perkeklt
-
kostky bůčku dusíme na paprikovém základě s rajčatovým protlakem, česnek
-
šťávu zahustíme a zjemníme smetanou
Segedínský guláš
-
kostky bůčku dusíme na paprikovém základě se soli a kmínem do poloměkkého přidáme kysele zeli, zahustíme jíškou, dodusíme a zjemníme mlékem
Hodina ze dne 17.2.2017
Úprava dušením
-
používáme kýtu, plec, pečeni, bůček a kolena
-
maso necháme v celku, krajina na plátky, na kostky, kostičky.
-
maso můžeme:
-
plnit a formovat (rolády, závitky)
-
Protikat, plnit (uzeninou, šunkou, okurkou, vejcem)
-
dusíme na základy (cibulový, paprikový a zeleninový)
Hodina ze dne 14.2.
Vepřové kolena tepelné úpravy: Vařeni, Pečeni
Vepřova hlava a lalok
-
Tepelné úpravy
-
vařeni: samostatný pokrm k připravě huspenin, tlačenek, prejtu
-
Hodina ze dne 13.1.2017
Telecí maso pečené
-
používané pečení, kýtu, plec, hrudi, koleno (kližku)
-
před pečením odblaníme, očištěné vykostíme
-
podle druhu pokrmu plníme, špikujeme, svážeme do rolády
-
maso položíme, rozsekané kosti, přidáme tuk, zapečeme, podlijeme vodou nebo vývarem
-
během pečeni přelíváme výpekem
Hodina ze dne 20.1.2017
Telecí hrudí nadívané
-
vykostíme, utvoříme kapsu a naplníme žemlovou nádivkou, upečeme na tuku spolu s kostmi, připravíme šťávu a zjemníme máslem, nádivka, kostky žemli zvlhčené mlékem, tuk třeme se soli a žloutky, přidáme pepř, květ a zelenou petržel