Uzené vepřové maso
Uzené vepřové maso
-
uzena kýta, plec, pečeně, bůček, krkovička
-
uvaříme a ještě teple vykostíme
Tepla šunka
-
plátek šunky - prohřejeme na sádle, při podávaní mastíme máslem
Šunka po cikánsku
-
plátky veky a šunky opečeme na oleji, položíme na tousty ve zbylém oleji udusíme žampiony, rajčata, okurky, směs navršíme na šunku, posypeme zelenou petrželi
-
teply předkrm
Pečená šunka s vejci
-
plátky šunky
-
sůl, z vejce pomletá se šunkou, kostky šunky, prohřejeme na pánvičce, zalijeme rozmícháními vejci a necháme srazit
Šunkové krokety
-
pomletou nebo jemně nasekanou šunku v mícháme do bešamelu
-
přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř,
-
tvoříme krokety a obalíme v troj obalu
Pražské brambory
-
na cibulce opečeme kostky bůčku (uzeného)
-
kostky brambor
-
zalijeme rozšlehanými vejci se soli a pepřem a doděláme jako omeletu
Špekové knedlíky
-
kostky vařeného bůčku a slaniny osmažíme
-
přidáme kostky žemli, vše v troubě opražíme
-
z mléka, vajec, mouky si připravíme řídké těstíčko se soli, pepřem, květem a zelenou petrželi v mícháme žemle, necháme odpočinout, tvoříme knedlíčky
-
po uvaření rozpůlíme a pak přeléváme rozpálenou slaninou.
Šunkové flíčky
-
uvařené flíčky a kostky bůčku smícháme se soli a pepřem, květem a osmaženou cibulkou
-
pekáč vymažeme sádlem vysypeme strouhankou, vložíme flíčky a zapečeme
-
zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme
Vepřové hody
-
jsou označovány tradiční pokrmy české kuchyně, které se připravovaly při zabijačce
-
vepř se věčinou zabíjel při slavnostních příležitostech jako by bylo:
-
posvícení, hody, svadby, vánoce, nový rok
-
-
na vepřové hody se pokrmy upravuji vařením, používá se vepřový ořez, hlava, laloky, kolena, nožičky, kůže, bůček, droby (játra, plíce, srdce, jazyk, slezina, ledvinky)
Výrobky vepřových hodu
-
ovarové maso - hlava, koleno, bůček, plec, jazyk, srdce, ledvinky
-
tlačenky - domácí černá, bíla, lahůdková
-
jitrnice, jelita - domácí, žemlové
-
huspenina - obyčejná, masová
-
prejt
-
zabijačková polevka
-
maso na přípravu těchto výrobku vkládáme do vařící vody
-
vařené maso podáváme teplé jako ovarové maso s křenem, s hořčici, s okurkou.
-
domácí tlačenka - vařené maso z hlavy a kolena obereme, nakrájíme na kostky, osolíme, mletý pepř, nové koření, majoránka, česnek, vývar vepřová krev (černa tlačenka) plníme do tlačenkových střev nebo vepřové žaludku, vaříme 2 až 3 hodiny při teplotě 90 ℃
-
Domácí jitrnice - vařené hlavy, laloky, játra, plíce, žaludek, kůže a ořez nakrájíme na drobno, kůže semeleme, rozředíme vývarem B, přidáme osmaženou cibulku, česnek, sůl, mletý pepř, majoránku, hmotu plníme do vepřový střev a vaříme táhnutím 30 min
-
zabijačková polévka (prdelanka) - do vývaru z vepřového masa přidáme vařené kroupy, povaříme, dochutíme soli, pepřem, majoránku a česnekem
Domácí kroupová jelita
-
vychladle kroupy, uvařené do měkka, obarvíme vepřovou krví, přidáme uvařený, tučný, nasekaný výřez, škvarky ze střevního tuku a osmaženou cibulkou, dochutíme soli, mletým pepřem, majoránkou a česnekem
Úprava vepřových drob (vnitřností)