Jdi na obsah Jdi na menu

Uzené vepřové maso

28. 3. 2017

Uzené vepřové maso

  • uzena kýta, plec, pečeně, bůček, krkovička

  • uvaříme a ještě teple vykostíme

Tepla šunka

  • plátek šunky - prohřejeme na sádle, při podávaní mastíme máslem

Šunka po cikánsku

  • plátky veky a šunky opečeme na oleji, položíme na tousty ve zbylém oleji udusíme žampiony, rajčata, okurky, směs navršíme na šunku, posypeme zelenou petrželi

  • teply předkrm

Pečená šunka s vejci

  • plátky šunky

  • sůl, z vejce pomletá se šunkou, kostky šunky, prohřejeme na pánvičce, zalijeme rozmícháními vejci a necháme srazit

Šunkové krokety

  • pomletou nebo jemně nasekanou šunku v mícháme do bešamelu

  • přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř,

  • tvoříme krokety a obalíme v troj obalu

Pražské brambory

  • na cibulce opečeme kostky bůčku (uzeného)

  • kostky brambor

  • zalijeme rozšlehanými vejci se soli a pepřem  a doděláme jako omeletu

Špekové knedlíky

  • kostky vařeného bůčku a slaniny osmažíme

  • přidáme kostky žemli, vše v troubě opražíme

  • z mléka, vajec, mouky si připravíme řídké těstíčko se soli, pepřem, květem a zelenou petrželi v mícháme žemle, necháme odpočinout, tvoříme knedlíčky

  • po uvaření rozpůlíme a pak přeléváme rozpálenou slaninou.

Šunkové flíčky

  • uvařené flíčky a kostky bůčku smícháme se soli a pepřem, květem a osmaženou cibulkou

  • pekáč vymažeme sádlem vysypeme strouhankou, vložíme flíčky a zapečeme

  • zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme

Vepřové hody

  • jsou označovány tradiční pokrmy české kuchyně, které se připravovaly při zabijačce

  • vepř se věčinou zabíjel při slavnostních příležitostech jako by bylo:

    • posvícení, hody, svadby, vánoce, nový rok

  • na vepřové hody se pokrmy upravuji vařením, používá se vepřový ořez, hlava, laloky, kolena, nožičky, kůže, bůček, droby (játra, plíce, srdce, jazyk, slezina, ledvinky)

Výrobky vepřových hodu

  • ovarové maso - hlava, koleno, bůček, plec, jazyk, srdce, ledvinky

  • tlačenky - domácí černá, bíla, lahůdková

  • jitrnice, jelita - domácí, žemlové

  • huspenina - obyčejná, masová

  • prejt

  • zabijačková polevka

  • maso na přípravu těchto výrobku vkládáme do vařící vody

  • vařené maso podáváme teplé jako ovarové maso s křenem, s hořčici, s okurkou.

  • domácí tlačenka - vařené maso z hlavy a kolena obereme, nakrájíme na kostky, osolíme, mletý pepř, nové koření, majoránka, česnek, vývar vepřová krev (černa tlačenka) plníme do tlačenkových střev nebo vepřové žaludku, vaříme 2 až 3 hodiny při teplotě 90 ℃

  • Domácí jitrnice - vařené hlavy, laloky, játra, plíce, žaludek, kůže a ořez nakrájíme na drobno, kůže semeleme, rozředíme vývarem B, přidáme osmaženou cibulku, česnek, sůl, mletý pepř, majoránku, hmotu plníme do vepřový střev a vaříme táhnutím 30 min

  • zabijačková polévka (prdelanka) - do vývaru z vepřového masa přidáme vařené kroupy, povaříme, dochutíme soli, pepřem, majoránku a česnekem

Domácí kroupová jelita

  • vychladle kroupy, uvařené do měkka, obarvíme vepřovou krví, přidáme uvařený, tučný, nasekaný výřez, škvarky ze střevního tuku a osmaženou cibulkou, dochutíme soli, mletým pepřem, majoránkou a česnekem

Úprava vepřových drob (vnitřností)