Hodina ze dne 17.2.2017
Úprava dušením
-
používáme kýtu, plec, pečeni, bůček a kolena
-
maso necháme v celku, krajina na plátky, na kostky, kostičky.
-
maso můžeme:
-
plnit a formovat (rolády, závitky)
-
Protikat, plnit (uzeninou, šunkou, okurkou, vejcem)
-
dusíme na základy (cibulový, paprikový a zeleninový)
Pokrmy - Dušené
Vepřová kýta na smetaně
-
zeleninový základ
-
jako svíčková (nešpikovat)
Hamburská vepřová kýta
-
vepřová kýta jako na smetaně
-
maso protkneme ⅔ šunky a okurkem, zbytek krájíme na porce
Bratislavská vepřova plec
-
omytou plec srolujeme a převážeme a opečeme na cibulovém základě s protlakem
-
šťávu zahustíme, převážeme, zjemníme mlékem a smetanou
-
ochutíme citronem a do hotové omáčky procezené vložíme nudličky zeleniny (okurky a hrášek)
Vepřová žebírka na kmínu
-
cibulový základ
-
dusíme na cibulovém základě
Vepřové žebírko v šouletu
-
upravená žebírka opečeme na sádle a na něm pak cibuli, hrášek, kroupy uvařené
-
zvlášť přidáme sůl, pepř, majoránku a do pekáče zarovnáme šoule, žebírka a zapečeme
Vepřové žebírko Sikulské
-
vepřová žebírko opečeme dusíme na paprikovém základě se soli a kmínem, přidáme kysele zeli (krout) a zahustíme mléčným kváskem (mléko s moukou)
Vepřové maso - drobně krájené
-
kostky maso z vepřové plece
-
dusíme na cibulovém základě se soli a pepřem, do poloměkká, přidáme předvařenou rýži, zalijeme vodou a dodusíme v troubě
-
podáváme sypané sýrem
Maďarský vepřovy perkelt