Jdi na obsah Jdi na menu

Vepřové vnitřnosti (droby)

28. 3. 2017

Vepřové vnitřnosti (droby)

  • játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina, krev,

  • mají velkou výživnou hodnotu - cenné vitamíny a minerální látky

  • nevýhoda - ukládají se v nich zplodiny, proto by se neměly konzumovat pravidelně. rychle se kazí

  • Používají se k přípravě tlačenek, jitrnic, jelit, zabijačkové polévky s kroupami (prdelanka), pomazánka nebo paštik, které se brzy spotřebují.

Vepřové droby

Játra

  • mají vysokou biologickou hodnotu , obsahuji plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (železo) a vitaminy (A, B, C, D), obsahuji cholesterol, hromadí se v nich Těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť)

Ledviny

  • mají podobnou biologickou hodnotu jako játra , před kuchyňskou úpravou se mači ve vroucí vodě nebo mléce (odstranění zápachu

Mozek

  • má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje cholesterol

Plíce

  • jsou hůře stravitelné, při úpravě se kraji proto na male kousky

Slezina

  • bohatý zdroj železa

Srdce

  • dodáváno je podélně rozříznuté, bez Velkých krevních cév, hůře stravitelné

Jazyk

  • používá se pouze z mladých zvířat

Vedlejší produkty

Krev

  • obsahuje bílkoviny, glukózu, tuky a železo

  • ihned po získaní (do tři hodin) musí byt zchlazena na teplotu max 3 ℃

  • k potravinářským účelům se využívá krev vepřova (tlačenka, jelítka)

Střeva- na výrobu vepřových hodu

- Slanina, Sádlo

Syrové sádlo

  • se používá na škvařeni, hřbetní sádlo se nasolí a udí. Na trhu je uzena slanina s kůži nebo bez kůže.

Slanina

  • vhodná na protikání, obalováni menších kusu drůbeže např holubi, křepelky

  • součást mletých mas

  • k přípravě paštik a galantín