Vepřové vnitřnosti (droby)
Vepřové vnitřnosti (droby)
-
játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina, krev,
-
mají velkou výživnou hodnotu - cenné vitamíny a minerální látky
-
nevýhoda - ukládají se v nich zplodiny, proto by se neměly konzumovat pravidelně. rychle se kazí
-
Používají se k přípravě tlačenek, jitrnic, jelit, zabijačkové polévky s kroupami (prdelanka), pomazánka nebo paštik, které se brzy spotřebují.
Vepřové droby
Játra
-
mají vysokou biologickou hodnotu , obsahuji plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (železo) a vitaminy (A, B, C, D), obsahuji cholesterol, hromadí se v nich Těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť)
Ledviny
-
mají podobnou biologickou hodnotu jako játra , před kuchyňskou úpravou se mači ve vroucí vodě nebo mléce (odstranění zápachu
Mozek
-
má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje cholesterol
Plíce
-
jsou hůře stravitelné, při úpravě se kraji proto na male kousky
Slezina
-
bohatý zdroj železa
Srdce
-
dodáváno je podélně rozříznuté, bez Velkých krevních cév, hůře stravitelné
Jazyk
-
používá se pouze z mladých zvířat
Vedlejší produkty
Krev
-
obsahuje bílkoviny, glukózu, tuky a železo
-
ihned po získaní (do tři hodin) musí byt zchlazena na teplotu max 3 ℃
-
k potravinářským účelům se využívá krev vepřova (tlačenka, jelítka)
Střeva- na výrobu vepřových hodu
- Slanina, Sádlo
Syrové sádlo
-
se používá na škvařeni, hřbetní sádlo se nasolí a udí. Na trhu je uzena slanina s kůži nebo bez kůže.
Slanina
-
vhodná na protikání, obalováni menších kusu drůbeže např holubi, křepelky
-
součást mletých mas
- k přípravě paštik a galantín