Potraviny a Výživa
Obsah:
- Živočišné tuky
- Rostlinné tuky a oleje
- Upravované tuky
- Tuky (shrnuti)
- Mléko a mléčné výrobky - Mléko
- Mléčné výrobky - Smetana
- Mléčné výrobky - Máslo
- Mléčné výrobky - Speciální druhy
- Mléčné výrobky - Tvaroh
- Mléčné výrobky - Sýry
- Vejce
- Maso a mastné výrobky - Maso (charakteristika, složeni a význam)
- Maso a mastné výrobky - Rozdělení masa
- Maso a mastné výrobky - Jakost masa
- Vady masa
- Veterinární kontrola
- Hovězí maso
- Telecí maso
- Vepřové maso
- Skopové maso
- KOZÍ MASO, KŮZLEČÍ MASO, Koňské maso
- Vnitřností jatečných zvířat
- Kostí, Krev, Střeva
- Mastné výrobky
Příspěvky
Vejce
Skladování vajec
Vejce chráníme před orosením, neumýváme je a neukládáme je do vlhkého prostředí. Skladujeme v chladu a temnu. Je nutné se vyvarovat větším teplotním výkyvům.
-
skladujeme při teplotě + 5 až +18 °C
-
vejce se ukládají špičkou dolů
-
neukládáme do blízkosti aromatického zboží
Jakost masa
JAKOST MASA
Na jakost masa působí před porážkou:
-
plemeno - masná (Žírná plemena)
-
pohlaví- samice mají zpravidla maso jemné, maso samců je tuhé, houževnaté, málo tučné, nepříjemně zapáchá
-
stáří- maso velmi mladých je chuťově nevýrazné, příliš starých tuhé, hrubá vláknina vyžaduje delší tepelnou úpravu
-
krmivo a způsob krmení - zvířata musí být dostatečně krmená krmivem správného složení
-
zdravotní stav před porážkou - zvíře má být zdravé, odpočinuté a nenakrmené