Jdi na obsah Jdi na menu

Potraviny a Výživa

Obsah:

  1. Živočišné tuky
  2. Rostlinné tuky a oleje
  3. Upravované tuky
  4. Tuky (shrnuti)
  5. Mléko a mléčné výrobky - Mléko
  6. Mléčné výrobky - Smetana
  7. Mléčné výrobky - Máslo
  8. Mléčné výrobky - Speciální druhy
  9. Mléčné výrobky - Tvaroh
  10. Mléčné výrobky - Sýry
  11. Vejce
  12. Maso a mastné výrobky - Maso (charakteristika, složeni a význam)
  13. Maso a mastné výrobky - Rozdělení masa
  14. Maso a mastné výrobky - Jakost masa
  15. Vady masa
  16. Veterinární kontrola
  17. Hovězí maso
  18. Telecí maso
  19. Vepřové maso
  20. Skopové maso
  21. KOZÍ MASO, KŮZLEČÍ MASO, Koňské maso
  22. Vnitřností jatečných zvířat
  23. Kostí, Krev, Střeva
  24. Mastné výrobky
 

Příspěvky

Vejce

Skladování vajec

Vejce chráníme před orosením, neumýváme je a neukládáme je do vlhkého prostředí. Skladujeme v chladu a temnu. Je nutné se vyvarovat větším teplotním výkyvům.

  • skladujeme při teplotě + 5 až +18 °C

  • vejce se ukládají špičkou dolů

  • neukládáme do blízkosti aromatického zboží

 
21. 1. 2017 | | Rubrika: Potraviny a Výživa | Komentářů: 0

Jakost masa

JAKOST MASA

Na jakost masa působí před porážkou:

  • plemeno - masná (Žírná plemena)

  • pohlaví- samice mají zpravidla maso jemné, maso samců je tuhé, houževnaté, málo tučné, nepříjemně zapáchá

  • stáří- maso velmi mladých je chuťově nevýrazné, příliš starých tuhé, hrubá vláknina vyžaduje delší tepelnou úpravu

  • krmivo a způsob krmení - zvířata musí být dostatečně krmená krmivem správného složení

  • zdravotní stav před porážkou - zvíře má být zdravé, odpočinuté a nenakrmené

 
21. 1. 2017 | | Rubrika: Potraviny a Výživa | Komentářů: 0