Rozdělení masa
Rozdělení masa
Maso teplokrevných zvířat
-
Jatečné maso
-
Hovězí: jalovice, kráva, býk, vůl
-
Telecí: tele
-
vepřové: vepř (je vykastrovaný), kanec, prasnice, sele
-
Skopové: beran, skopec, ovce, jehně, koza, kůzle
-
Koňské: Hřebec, Valach (je vykastrovaný), klisna, kobyla, hříbě
-
Maso domácích zvířat: králík, nutrie
-
Maso drůbeže:
-
hrabavá: kuřata, brojleři, slepice, kapouni - vykastrovaní kohouti, kohouti, perličky, krůty, krocani
-
vodní: husy, kachny
-
Vysoká zvěřina:
-
vysoká (sporkata): jelen, srnec, daněk
-
nízká (srstnatá): zajíc, divoký králík
-
pernatá:
-
vodní - divoká husa, divoká kachna
-
lesní - tetřev, jeřábek, tetřívek, sluka
-
polní - bažant, koroptev, křepelka
-
-
černá: divoký prase (kňour, bachyně, selata, letošák, sekáč)
-
červená: maso medvěda, kamzík, muflon
Maso studenokrevných živočichu
-
Maso ryb
-
sladkovodní: kapr, candát, pstruh, okoun, losos, uhoř
-
mořské: makrela, velryba, sardinky
-
Maso korýšů
-
sladkovodní: rak, krab
-
mořské: langusta, humr, krab, garnáti, krevety
-
Maso měkkýšů: šneci, mušle, ústřice a slávky, sépie
-
Maso obojživelníku: žába
Vnitřnosti (Droby)
-
játra, ledviny, srdce, jazyk, mozek
Vedlejší části
-
krev, kosti, střeva