Jdi na obsah Jdi na menu

Rozdělení masa

13. 2. 2017

Rozdělení masa

Maso teplokrevných zvířat

  1. Jatečné maso

  • Hovězí: jalovice, kráva, býk, vůl

  • Telecí: tele

  • vepřové: vepř (je vykastrovaný), kanec, prasnice, sele

  • Skopové: beran, skopec, ovce, jehně, koza, kůzle

  • Koňské: Hřebec, Valach (je vykastrovaný), klisna, kobyla, hříbě

  1. Maso domácích zvířat: králík, nutrie

  2. Maso drůbeže:

  • hrabavá: kuřata, brojleři, slepice, kapouni - vykastrovaní kohouti, kohouti, perličky, krůty, krocani

  • vodní: husy, kachny

  1. Vysoká zvěřina:

  • vysoká (sporkata): jelen, srnec, daněk

  • nízká (srstnatá): zajíc, divoký králík

  • pernatá:  

    • vodní - divoká husa, divoká kachna

    • lesní - tetřev, jeřábek, tetřívek, sluka

    • polní - bažant, koroptev, křepelka

  • černá: divoký prase (kňour, bachyně, selata, letošák, sekáč)

  • červená: maso medvěda, kamzík, muflon

 

Maso studenokrevných živočichu

  1. Maso ryb

  • sladkovodní: kapr, candát, pstruh, okoun, losos, uhoř

  • mořské: makrela, velryba, sardinky

  1. Maso korýšů

  • sladkovodní: rak, krab

  • mořské: langusta, humr, krab, garnáti, krevety

  1. Maso měkkýšů: šneci, mušle, ústřice a slávky, sépie

  2. Maso obojživelníku: žába

 

Vnitřnosti (Droby)

  • játra, ledviny, srdce, jazyk, mozek

Vedlejší části

  • krev, kosti, střeva