Vnitřnosti jatečných zvířat
Vnitřnosti jatečných zvířat
Charakteristika:
-
jsou to vnitřní orgány zvířat
-
potravina s vysokou hodnotou EH i BH, hodně ML - železa, fosforu a vápníku,
vitamínů A, D, C, sk. B, obsahují poměrně mnoho vody (rychle se kazí), ale B mají méně než maso, -
T tvoří ochrannou vrstvu, některé jsou lehce stravitelné, jiné hůř (obsahují tuhé vazivo, elastická vlákna), mají vysoký obsah purinových látek, proto je nesmí konzumovat nemocní s ledvinami, dnou
nejhodnotnější jsou: játra, ledviny, mozek
zejména játra a ledvinky mohou být napadeny cizopasníky nebo můžou obsahovat těžké kovy (PB, Cd, Cu, Zn, Hg), veterinární kontrola se proto provádí na jatkách pod přísnou kontrolou
Droby: krev s vnitřnostmi
Rozdělení jatečných drobů:
-
hovězí - mozek, jazyk, játra, srdce, plíce, slezina, dršky, ledvinky, vemeno, býčí žlázy,
-
telecí - mozek, jazyk, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky, dršťky, brzlík
-
vepřové - mozek, ouška, jazyk, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky, ocásek
-
skopové (kozí)
-
koňské
Mozek
-
obsahuje hodně lecitinu, tuku a cholesterolu, proto ho nepodáváme osobám s kardiovaskulárním onemocněním, dále vitamíny A, C, sk. B,
minerální látky Ca, P, -
Blanšíruje se v horké vodě/ mléku, odstraňuje se povrchová blána s krvavými žilkami
Játra
-
biologicky nejcennější živočišnou potravinou, obsahují plnohodnotné B, glykogen, Fe, P, vitamíny, zejména A, D, sk. B, C
-
nejlepší telecí, vepřová, hovězí (nahořklá chuť se odstraní mlékem), solíme až po tepelné úpravě, jinak tvrdnou
Plíce
-
skládají se z hladké svaloviny, vaziva a elastických vláken, obsahují hodné ML - vápníku
-
nejlepší telecí (se srdcem), vepřové (se srdcem, bez průdušek), hovězí (bez srdce, bez průdušek),
-
používají se na vaření, doplňují se omáčkou nebo se dávají do paštik po uvaření krájí se na drobné kousky plíčka = plíce se srdcem
Slezina
-
obsahuje hodně Fe, vhodná pro výživu dětí
-
nejlepší vepřová, hovězí, telecí - zavářka do polévek
Ledvinky
-
svou biologickou hodnotou se blíží k játrům, obsahují mnoho extraktivních látek, vitamíny sk. B a C, z minerálních látek Fe
-
nejlepší vepřové, hovězí, telecí se prodávají s pečení, zbavují se vazivového pouzdra, pánvičky (močové kanálky) - zápach po moči odstraňujeme spařováním, solíme až po tepelné úpravě
Dršt'ky
-
jsou poměrně lehce stravitelné, obsahují hodně vody, nejčastěji jde o hovězí žaludky
-
kniha, bachor, čepec, slez
-
-
musí se dokonale propláchnout vodou promnout solí, znovu opláchnout a dát vařit v průběhu vaření vyměňujeme 2 - 3x vodu
Srdce
-
vepřové, hovězí, telecí, obsahuje hodně vitamínů sk. B a C, minerálních látek
-
je to pevná, tuha svalovina, je hůř stravitelné, prošpikovává se
Jazyk
-
nejlepší vepřový, telecí (oba s podjazyčím), hovězí (bez podjazyčí)
-
vařený i se zeleninou, na paštiky, pomazánky, uzený, nakládaný
Okruží
-
telecí dršťky s rozřezanými, vyčíštěnými střevy
Jakostní:
- čerstvé, vychlazené )zmrazené), očištěné, bez zápachu, bez zbytků hlenů, krve, bez barevných změn, nepříjemných pachů, nesmí se prodávat pokrájené, pomleté, ani jako polotvar