Jdi na obsah Jdi na menu

Kostí, Krev, Střevá

28. 2. 2017

Kostí

  • získávají se vykostěním hovězího, vepřového, telecího masa (tvoří kostru zvířete)

 

Význam - mají výživnou hodnotu, obsahují tuky (zejména morkové)

B - plnohodnotné (zbytky masa)

ML - vápník, fosfor, extrakční látky

 

Rozdělení:

  1. Výsekové

  2. průmyslové - výroba mýdla

 

Výsekové -

  1. morkové - hovězí ramenní, holení, stehenní, dlouhé kosti, dodávají vývaru chuť

  2. řídké kosti - hovězí, vepřové,  telecí, krátké, ploché, dodávají vývaru chuť a vůni

  3. Harfy - hovězí kosti s 15 % masa

  4. Ostatní - obratle - kloubové hlavice, čerstvé, bez cizích pachů

 

Krev

  • používá se krev hovězí, vepřová (i drůbeží-husí, kachní), je cennou potravinou

Složení:

  • má vysokou výživovou hodnotu,obsahuje všechny živiny

 

80%

voda (rychle se kazí - míchá se proto s 3-5% roztokem soli až do vychladnutí)

16 - 18%

B - plnohodnotné

2%

S - glukóza

 

T - malé množství (hůř stravitelné, proto se musí T dodávat do pokrmů z krve)

 

ML. - Fe, Ca

 

  • má zásaditou reakci

 

Použití:

  • vepřová do uzenářských výrobků (jelítka, tlačenky, prejty,
    zabijačkové polévky), zmrazuje se, sterilizuje v konzervách

  • hovězí a telecí nahrazují vepřovou

  • skopová a koňská se nepoužívá

Skladování:

  • v chladnu (do 4“C), popř. se zmrazuje nebo sterilizuje se v konzervách

 

Střeva

  • střeva a některé další trávicí trubice se používají jako přírodní obaly na uzenářské výrobky

  • nejčastěji hovězí, vepřové, skopové, koňské (ze zdravých zvířat)

  • jsou poživatelné, ale hůř stravitelné

Vlastnosti:

  • čistá, čerstvá nebo konzervované (sušená, solená), opracované (máčení
    v studené vodě, odstranění tuků, máčení v teplé vodě, odstraněni hlenu)

Druhy:

  • tenké (kroužkové), tlusté (okolní), slepé (deník) střevo i konečník,
    měchýř a vepřový žaludek

Použití:

 

hovězí,vepřové

-tenké (vuřty, špekáčky, klobásy, párky, jitrnice, konzumní salámy,...)

 

-tlusté (salámy suché, tlačenky, jelita,..)

 

-ostatní (játrový salám, salámy, tlačenky, mortadely, gothajský salám,...)

telecí

měchýř (gothajský salám)

skopové

(na uzenářské výrobky pro diabetiky)

koňské

(uherský salám, trvanlivé salámy, ozn. K)

 

Umělé obaly na masné výrobky:

  • se používají z nedostatku přírodních, jsou nepoživatelné (musí se odstranit)

Druhý:

  • bílkovinné = cutisinové = klihovkové

    • málo prodyšné, vhodné pro široký sortiment výrobků (salámy)

    • vyrábí se ze živočišných bílkovin (hovězí kůže) a želatiny

  • pIastové

  • pergamenové - na vařené výrobky (tlačenky)

  • celofánové - při výrobě polotovarů, párků