Vejce
Skladování vajec
Vejce chráníme před orosením, neumýváme je a neukládáme je do vlhkého prostředí. Skladujeme v chladu a temnu. Je nutné se vyvarovat větším teplotním výkyvům.
-
skladujeme při teplotě + 5 až +18 °C
-
vejce se ukládají špičkou dolů
-
neukládáme do blízkosti aromatického zboží
Pozor si dejte také na to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerství vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec činí 28 dní po snesení. Pokud tedy kupujete vejce obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynut devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.
Vady vajec
a) fyzikální - vysychání vajec, prasklá skořápka, přichycený žloutek, skvrny z tepla
b) chemické – řídnutí bílků, smíšení žloutku s vodou z bílku
c) mikrobiologické - krvavé stopy, plísňové, skvrny, plynný rozklad (pukavec) obsahuje
sulfan, oxid siřičitý, amoniak, vodík, bílá hniloba, červená a černá hniloba, ztuchlá Vejce
Stravitelnost: vařená lépe než syrová (bílek) a smažená
Použití vajec ve stravování
-
samostatný pokrm - vařená, smažená, sázená, i jako studený i teplý předkrm
-
doplněk k pokrmům - k luštěninám, zelenině
-
k přípravě těst a moučníků, čajového pečiva
-
ke zdobení studených i teplých pokrmů, k přípravě sladkých a slaných pokrmů
-
zavářka do polévek, zjemnění omáček a polévek,
-
bílek: na sníh, sněhové pečivo, ke spojování sekanin, hašé, k potírání pečiva, …
-
žloutek: na majonézy, krémy, šodó, pudinky, likéry, zmrzliny, piškotové těsto (cukroví)