Jdi na obsah Jdi na menu

Pivo

9. 2. 2017

Pivo

Výroba sladu:

  • základní surovinou je kvalitní sladovnický ječmen

  • výroba zahrnuje : čištěni a tříděni ječmene, máčeni v náduvnících, klíčeni na humnech, sušení nebo pražení na hvozdech, odkličování a drceni

  • cílem je přeměnit věčinu škrobu na sladový cukr a tím vytváříme alkoholické kvašení

Samotná výroba piva:

  • je proces závislý na kvalitě surovin (voda, slad, chmel a kvasinky)

  • na jeden Hl vody spotřebujeme 15 kg sladu, 0,5 kg chmele a 0,5 l kvasnic

  • vaření piva začíná vykolováním rozemletého sladu v teplé vodě, děje se tak za stálého mícháni ve vystírací kádi.

  • dochází ke zcukřování vystírky, které zesiluje rmutováním, zahřátím k bodu varu a zpětným přečerpáním, rmutování se opakuje 2 -3 krát

  • rmutováním zpracovaná vystírka se filtruje ve scezovací kádi, vzniká sladina, sladká vzhledná tekutina a odpad sladové mláto

  • vařením sladinky s chmelem v mladinkovém kotli , vzniká mladina do které se z chmele vylouhovaly hořké a pryskyřičné látky dávají pivu vůni, chuť a stálost pěny, mladina se potom ochladí, zbaví se hořkého kolu, dochlazuje a přečerpává se kvasirka (spielky)

  • kvašeni piva probíhá v otevřených nádobách (nádržích) při teplotě cca 5°C

  • dokvašování probíhá ve velkých tancích při teplotě 2°C

  • během dokvašovaní piva dozrává, zjasňuje se, síti se oxidem uhličitým a získává své typické chuťové vlastnosti

  • dokvašování trvá u běžných piv 1 měsíc, u ležáku asi 3 měsíce a u exportních piv vice než půl roku

  • pote se pivo filtruje a směšuje

  • stáčeni piva je technická záležitost vyrovnávačem tlaku se hladina stáčeného piva udržuje v klidu a tím se umožňuje dokonalé naplněni transportních nádob